top of page
Lecture
Questions and answers

In this rubric you can read the answers of various questions, dedicated to parental challenges, work, intimate relationships, social connections.
 

You can yourself ask a question, and decide whether it should be published for others to read, or not.

Placeholder Image

А.Г., баща на момиче, 3 г.

Можем ли да твърдим, че отглеждаме и участваме активно във възпитанието на детето като прекарваме 2 часа на днес с него (+ уикенд)? Ако твърдим, че семейството е приоритет, тогава трябва ли да се чувстваме гузни, че отделяме 20% от времето си тях а останалите 80 % за работа?

Placeholder Image

Б.Б., майка на момче, 2 г

"Аз съм една майка на която й свършва майчинството и трябва да се върне на работа, за мен ще е важно моето дете да знае, че мама не го е изоставила, а такъв е животът, той трябва да се научи да бъде без мама всеки час, минута и мама без него! "

Д.Д., жена, 24 г.

Как да се абстрахираме от мнението на другите и да не се впрягаш от това "какво ще си кажат другите" и "как ще изглежда това в очите на хората", да успяваш да правиш това което има значение за теб като изключваш другите?... Не знам дали се разбира какво искам да кажа обаче...

И.В., жена, 24 г.

Моят въпрос е как да не се стремим да се харесаме на всички и да не се сравняваме с другите?

Й.Д., жена, 27 г.

Сестра ми има проблем със самочувствието и оттам с комуникацията си с хора, и сама признава, че й е много трудно да се конфронтира с хората и да изразява мнението си свободно, и когато стане някакъв проблем за нещо в работата и се превърне в спор, тя предпочита да излезе от стаята и да остане безгласна нота отколкото да изрази себе си и да защити позиция.

Placeholder Image

Л.Х., майка на момиче, 2 г

Здравейте! Майка съм на 2 годишно момиченце. По думите на тати, принцесата. Имаме проблем, ако мога така да го нарека, често малката Н. протестира, тръшка се, реве, пищи, когато иска да стане по нейния начин. Често пъти не мога да я успокоя. И с таткото се отдалечаваме, защото малката спи между нас. Как да се справя, вече ми свършиха всички методи?

М.Д., жена, 23 г.

Как да помогнем на приятел, става дума за панически пристъпи на ОКР (обсесивно-компулсивно разстройство)?

Н.Б., майка на дете, 2 г - въпрос 2

В кой момент от развитието на децата се препоръчва да бъдат запознати с по-чувствителни теми (секс, смърт (на роднина), телесни деформации и др.)?"

Н.Б., майка на дете, 2 г.

1. Как промените в живота на детето (смяна на стаята, в която спи, отучването от ползване на памперс и др.), влияят на психиката му?
2. Как най-безболезнено да обясним на детето, че това което прави не е редно?
3. Как да се намали стреса при децата, когато започнат да ходят на детската градина?
4. Как да научим детето да спи само в стая, без това да създава безпокойство и стрес у него?

П.Ч, мъж, 23 г.

1. Какво поражда страха/неувереността от обвързване с някого?

2. Кои са основните фактори, които правят една връзка успешна?

3. Защо ми е трудно да се сприятелям дълбоко и как мога да променя това?

С.Е., мъж, 23 г

Как да разбера дали съм социопат? Или социопат ли съм защо имам някои от белезите?

Също мога ли да разбера дали съм в депресия?

С.С., жена

Как да подходим към подчинен, който оправдава пропуските в работата си заради семейни проблеми и също поради такива злоупотребява с желанията относно смени за сметка на другите колеги?

bottom of page